3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

 3 грудня кожного року світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. На жаль, багато захворювань чи травм на сьогодні є невиліковними та обмежують людей у фізичних можливостях — вони не можуть виконувати звичні для кожної здорової людини функції. Від цього страждає близько 15% людей на планеті.  Таких осіб називають людьми з інвалідністю. Люди з інвалідністю мають численні труднощі — побутові, психологічні, проблеми з освітою та працевлаштуванням. Їм часто притаманні нижчий рівень життя та часткова чи повна соціальна ізоляція.


У середні віки панувала думка, що інвалідність — це Божа кара за тяжкі гріхи. Лікувати таких людей навіть не намагалися, так як це вступало в протиріччя з волею Бога.

Люди, які не могли працювати та самостійно прогодувати себе, вважалися неповноцінними. Крім цього, їх могли звинуватити в чорній магії та прихильності до Сатани.  Це зазвичай відбувалося в періоди голоду чи епідемій, коли треба було знайти винуватців усіх негараздів.

Особи з інвалідністю часто ставали об’єктом знущань та глузувань. Блазнями тодішніх правителів були саме людьми з інвалідністю. Також їх експлуатували в пересувних цирках, виставляли на майданах задля розваги натовпу.

З появою заводів і фабрик потреба в здорових та сильних робітниках, які могли відпрацювати багатогодинний робочий день, лише збільшувалася. Працівники з інвалідністю на виробництві були зайвими. Вони могли розраховувати  тільки на кошти благодійників. Великим успіхом для тих, хто мав змогу працювати, було отримати робоче місце в  якійсь майстерні.

У XIX столітті, здавалося б, більш цивілізованому, людей з фізичними вадами часто ізолювали в спеціальних закладах.Люди з інвалідністю в усьому світі віддавна борються за свої права, але й дотепер зазнають дискримінації й мають перепони між собою та тією частиною суспільства, що не має фізичних обмежень.

В Міжнародний день людей з інвалідністю в Україні, як і в інших державах, проводяться різноманітні тематичні заходи — конференції, зустрічі, семінари. На них запрошуються державні чиновники, люди з обмеженими можливостями та представники правозахисних організацій. В умовах такого діалогу вирішення питань щодо побутових умов, медичних послуг, влаштування на роботу людей з інвалідністю є значно ефективнішим.

Навчальні заклади також проводять тематичні уроки та лекції для ознайомлення учнів та студентів з цією актуальною темою. Для кращого розуміння можна запропонувати дітям подивитися один чи кілька фільмів про те, яким яскравим може бути життя людей з обмеженими можливостями — наприклад, «Всесвіт Стіва Хокінга» або «Серфер душі».

Люди, які не мають особистого досвіду інвалідності, нечасто замислюються над її проблемами. Але цього дня є шанс згадати про те, що поруч з нами живуть співгромадяни з фізичними обмеженнями. Допомогти людині з інвалідністю піднятися сходами або просто принести покупки з магазину не займе багато часу, але такі дрібниці дуже багато важать і для того, хто приймає допомогу, і для того, хто допомагає. Це зберігає нашу спільну віру в людяність та добро.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Терапевтичні казки. Що почитати та як придумати власну історію для дитини.

Правила спілкування з дітьми і дорослими з інвалідністю